Turbūt nepaneigsite, jog viena ryškiausių vasaros žvaigždžių yra šviežutėliai pomidorai. Kad jų tikro skonio nepamirštumėme ištisus metus dalinamės naminio pomidorų padažo receptu, kuris mūsų komandos gretose kasmet yra numeris vienas.
Šią gardžią tyrę pasigaminsite labai paprastai, pasiseks ir tiems, kurie niekada nieko panašaus dar negamino, nes sugadinti šio padažo tiesiog neįmanoma. Jis puikiai tiks troškiniams, kepsniams gardinti, o sugulęs drauge lėkštėje su makaronais jis geba nutildyti visus per daug plepius prie stalo. Išbandyta – veikia.
Tirštas, aromatingas, toks, koks ir turi būti pomidorų padažas iš tikrų pomidorų.
Pradedam?
Pirmiausia reikės 3-4 kg pomidorų. Jei neauginate patys – ne bėda, vietiniuose turgeliuose galite rasti puikios kokybės pomidorų, išaugintų vietinių augintojų.
Prinokusius raudonskruosčius reikia supjaustyti stambiais gabalais. Galite išimti sėklytes ir pašalinti odeles jei norisi, bet tikrai nebūtina, kadangi viskas puikiai sukepa, o vėliau susitrina į vientisą masę.
Visų likusių ingredientų kiekius galite laisvai didinti ar mažinti, priklausomai nuo to, kokio skonio pageidaujate.
Šalia guldome gabalais pjaustytas 2 svogūnų galvas, išlukštename 2 galvas česnakų.
Švieži bazilikai, kalendros, petražolės ar krapai – laisvė rinktis kiek ir kokių norite pridėti – autorius čia jūs.
Prieskonių arsenalas
Pjaustytus pomidorus, svogūnus ir česnakus apibarstome prieskoniais. 3-4 kg pomidorų kiekiui taikykite 1-2 (o kai kurių prieskonių ir daugiau) arbatinius šaukštelius prieskonių, atsižvelgiant kokio skonio labiau norisi. Galite pomidorus suskirstyti į atskirus kepimo indus su skirtingais prieskonių deriniais (aštriau, su kardamonu ar be). Jums reikės:
Maltos ciberžolės
Malto cinamono
Čipotlės čili pipirų
Fleur de Sel druskos
Juodųjų Vanuatu pipirų, Tellichery arba raudonųjų Kampot pipirų
Baskų čili pipiro
100 g kokosų žiedų cukraus
Meškinio česnako
Pankolio sėklų
Žaliojo kardamono sėklų
Raudonėlio
Alyvuogių aliejus
Dideliame inde viską permaišome rankomis gausiai apšlakstę alyvuogių aliejumi ir pašauname į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepame 1,5 val.
Kol kepame įsipilame mėgstamo vyno ir plepame su draugais.
Baigus kepti dar šiek tiek viską pakaitiname puode ir sutriname trintuvu iki vientisos masės, kišame pirštą (italės močiutės taip daro), paragaujame ar nieko netrūksta. Tuo pačiu pakaitiname ir stiklainius, kuriems bus pavesta svarbi padažo saugojimo misija.
Supilstome į stiklainius, suskirstome kur aštriau ar su skirtingais prieskonių deriniais (jei tokius darėte) ir tvirtai užsukę (įdarbinkite stipresnius draugus) guldome ant šono, jei nėra šnypštimo viskas tvarkoje – apverčiame dangteliu žemyn. Apdengę pledu palaikome per naktį ir kitą dieną visą turtą padedame kur vėsiau.
Šis eliksyras bus puiki bazė daugeliui patiekalų ir labai pravers šaltuoju metų sezonu, ypač dėl ciberžolės ir pipirų dueto (pipiruose esantis piperinas net 20 kartų padidina superprieskonio – ciberžolės gerųjų medžiagų įsisavinimą).
Ar jau pasakojome, kad šis padažas taps mėgstamiausiu? Ir nesakykit, kad neįspėjom.
Prieskoniai
Terre Exotique – amžių išmintis, skirtingų kultūrų tradicijos ir begalinis gastronomijos pasaulis. Atraskite gardžiausius pasaulio lobius, švęskite stebuklingą gastronominę įvairovę savo virtuvėje.