Pirkinių krepšelis

Konsultuojame +370 690 44488

Pristatome nemokamai 🇱🇹 perkant už €49

Japoniška Matcha arbata – kuo ji tokia ypatinga?

Žalioji arbata turi keletą rūšių, viena jų ir šiandienos tema – Matcha. Kalbėti apie Matchą arbatą galima daug, pradedant nuo jos istorijos, kilmės ir baigiant paruošimo būdais bei naudos sveikatai. Apipinta giliai įsišaknijusių tradicijų ši žalioji arbata šiais laikais paplitusi po visą pasaulį ir yra vertinama dėl išskirtinio dėmesio auginimui, apdorojimui bei stiprių ir tyrų skonių savybių. Tad nieko nelaukę pakalbėkime apie Matcha nuo pat pradžių.

Ruošiame matcha arbatą

Istorija

Nedaugelis žino, kad Matcha istorija prasidėjo ne Japonijoje, kuri dabar garsėja kaip aukščiausios kokybės Matchos augintoja, tačiau Kinijoje. Songų dinastijos laikais (960-1279), Zen vienuoliai sukūrė ritualą, kurio metu buvo gaminama žalioji arbata. Tais laikais žalioji arbata buvo itin populiari Kinijoje, o jos ruošimas buvo toks svarbus, kad geriausiai ją ruošę Kinai varžydavosi konkursuose. Tik vėliau, apie 1191 metus, vienas iš Japonijos Zen vienuolių pargabeno žaliosios arbatos iš Zhejiang miesto Kinijoje ir pradėjo ją auginti Japonijoje.

Poveikis sveikatai

Matcha arbata turi galybę naudingų medžiagų bei vitamų. Mažinanti rizikos tikimybę susirgti vėžiu, Matcha arbata dar pasižymi ir vitaminais A, B, C, E ir P, taip pat proteinu ir mineralais, pavyzdžiui magniu. Neretai ši arbata naudojama diabetui ar hypertenzijai mažinti ar apsisaugoti nuo apsinuodojimo maistu. Nepaslaptis, kad žaliose arbatose taip pat yra ir kofeino – Matcha ne išimtis. Ši arbata viename arbatiniame šaukštelyje apytiksliai turi iki 60mg kofeino, tačiau toks kiekis gali skirtis nuo gamintojo ar paruošimo būdo.

Rūšys

Skirtinguose šaltiniuose galime rasti kelis Matchos skirstymo būdus, tačiau didžiaja dalimi jie sutampa. Pirmoji rūšis yra ceremoninė. Tai aukščiausios rūšies Matcha arbata, kuri gaunama nurinkus tik jauniausius augalo lapus augančius viršūnėse. Antroji rūšis – kulinarinė. Ji skirstoma į dar penkis porūšius, tačiau tai yra žemiau augantys jauni augalo lapai, kurie kaip sufleruoja pavadinimas skirti maisto gamybai. Trečioji rūšis nėra minima visur, tačiau tai labiau ekonominė Matcha arbata, kuri gali būti naudojima tiek arbatai, tiek maisto gamybai. Tai žemiausiai augantys lapai, kurie nebūtinai yra jauni.

Procesas

Iš tiesų žalioji arbata labai skiriasi nuo Matcha arbatos. Nors tai ir yra to paties, Camellia Sinensis, augalo lapai, tačiau auginimui ir apdorojimui skiriama kur kas daugiau dėmesio. Pirmiausia, gamintojai kiekvienais metais atsirenka stipriausius Camellia Sinensis augalus, kurie bus skirti Matcha arbatai. Prieš pat lapų skinimą pavasarį, ūkininkai augalo lapus uždengia bambuko antklodėmis, kurios lapus panardina į šešėlį. Toks procesas reikalingas tam, kad lapai įgautų daugiau L-Teanino, kuris turi raminančių savybių bei kontroliuoja kraujo spaudimą, taip pat įgautų ir chlorofilo, t.y. taip pamėgtos, ryškios žalios spalvos. Atėjus laikui lapai yra garinami, kad būtų užkirstas kelias oksidacijai. Tuomet delikačiu metodu lapai yra atskiriami nuo stiebų ir gyslų. Prieš trinimą lapai dar vadinami Tencha, o lapus sutrynus gauname Matcha.

Camellia sinensis

Matcha arbata yra vienintelė rūšis, kurios paruošime lapai atskiriami nuo stiebų ir gyslų. Taip daroma todėl, kad arbata būtų vientisos tekstūros, kai ji bus trinama.

Poveikis sveikatai

Matcha arbata turi galybę naudingų medžiagų bei vitamų. Mažinanti rizikos tikimybę susirgti vėžiu, Matcha arbata dar pasižymi ir vitaminais A, B, C, E ir P, taip pat proteinu ir mineralais, pavyzdžiui magniu. Neretai ši arbata naudojama diabetui ar hypertenzijai mažinti ar apsisaugoti nuo apsinuodojimo maistu. Nepaslaptis, kad žaliose arbatose taip pat yra ir kofeino – Matcha ne išimtis. Ši arbata viename arbatiniame šaukštelyje apytiksliai turi iki 60mg kofeino, tačiau toks kiekis gali skirtis nuo gamintojo ar paruošimo būdo.

Paruošimas

Ruošimas šiai arbatai yra itin svarbus. Kitaip nei kitos arbatos, Matcha nėra plikoma. Pagaminti idealiai arbatai reikės:

  • 70°C laipsnių vandens. Verdantis vanduo sudegins miltelius ir arbata taps karti.
  • 2-6 a.š. Matcha arbatos 3-4 puodeliams arbatos. Kuo mažesnis kiekis arbatos, tuo labiau jausis jos kartumas.

Svarbu prisiminti, kad pilant vandenį reikia greitai maišyti apie 30 sekundžių, kol arbata pilnai ištirpsta ir masė tampa švelnia ir tolygia. Jokiu būdu netrinkite miltelių maišydami, taip arbatą paskatinsite „putoti“.

Jei norite būti 100% autentiškas Matcha ruošime, tam galite įsigyti bambukinį plakiklį, dar vadinamą „chasen“ ir savo arbatą ruošti specialiame inde, vadinamame „chawan“.

Saugus atsiskaitymas

Visi atsiskaitymai šifruojami 128-bit AES kodavimu

Kokybiškas aptarnavimas

98% užsakymų įvykdomi per 1 darbo dieną arba mažiau

Nemokamas pristatymas

Visiems užsakymams, kai
krepšelio suma virš €49

Gera produkcija

Kviečiame rinktis iš mūsų plataus prekių asortimento