Tikriausiai jau visi lietuviški žiniasklaidos šaltiniai pranešė apie pasaulyje augančias kavos kainas. Per pastaruosius 12 mėnesių Arabica rūšies kavos kaina ICE Futures JAV biržoje padvigubėjo. Deja, bet kavos kainos The Mood taip pat pakils. Per pastaruosius 12 mėnesių arabikos pupelių kainos išaugo net 50% – liepos mėn. pasiekė septynerių metų aukštumas po to, kai sausra […]
Tinklaraštis
Druska – neįkainojami žemės kristalai
Jei reikėtų išsirinkti vieną prieskonį bei pagal jį aprašyti visą žmonijos istoriją, tai neabejotinai būtų druska. Nors jau kuris laikas druska yra tapus mūsų kasdienio raciono dalimi, be jos neapsieiname ruošdami kasdienius patiekalus, tačiau istoriškai dar visai nesenai druska buvo prabangos prekė, įkandama ne kiekvienam, bei apipinta beveik mitinėmis savybėmis apie savo poveikį, kėlusi karus […]
„Pain is good“ čili padažai – liepsna besisvaidanti trijulė
Čili pipirai ir jų skirtingos rūšys jau kurį laiką nebėra naujiena mūsų virtuvėje. Šie iš Pietų Amerikos kilę ugningi pipirai skaičiuoja jau 6000 metų, nuo pirmųjų žinomų atvejų, kuomet jie buvo naudojami pirmykščių civilizacijų racione, Pietų ir Centrinėje Amerikoje, aplink dabartinės Meksikos teritoriją. Savo kelionę į skirtingas pasaulio virtuves, šie ugnimi besivaidijantys mažyliai pradėjo nuo […]
Paslaptingieji citrinpipiriai – neatrastas Azijos lobis
Azijos žemynas nuo seno garsėja savo nesuskaičiuojama prieskonių įvairove, kuri varė iš proto Europos aukštuomenę. Kadaise buvę tik aristokratijai prieinama prabangos prekė, šiuo metu dauguma šio kontinento gėrybių tapo neatsiejama mūsų kasdienės virtuvės dalimi – pipirai, cinamonas ar imbieras – tik maža dalis itin populiarių prieskonių, kurių kilmė veda į Azijos kontinentą. Nors atrodytų, kad […]
Retieji Kamerūno Penja pipirai
Penja pipirai Penja miestelyje, Kamerūne, pipirai pradėti kultivuoti bananų augintojo Antuano Decre iniciatyva, trečiąjame praeito amžiaus dešimtmetyje. Tai vienas iš vėliausių pavyzdžių kai Piper nigrum augalų rūšies pipirai sėkmingai prigyja už natūralios buveinės ribų. Penja pipirų greitas kelias į pasaulinį kulinarijos olimpą susidėjo iš itin palankių klimatinių sąlygų, atsidavimo ir kruopštaus darbo. Dėka turtingos ir […]
Kakavos receptai
Kakava – tai gėrimas, kuris nukelia į vaikystę, sušildo šaltais žiemos vakarais bei pagerina nuotaiką. Tai ne tik naudingas gėrimas vaikams, bet ir suaugusiems, kadangi kasdienis kakavos vartojimas suaktyvina smegenų darbą, padeda kovoti su hipertonija ir žarnyno vėžiu, sumažina infarkto ir insulto riziką. Ar Jums įdomu, kaip mūsų kakavą galima pritaikyti kulinariniams šedevrams? Kokios yra […]
Granos de café
Net jei ir ispanų kalba Jums nėra svetima, šiandien norėčiau pasigilinti ne į viliojantį ispanišką kavos receptą (kuriame gausu grietinėlės bei kavos ir apelsinų likerio), o vietovę, kurioje žmonės kalba ispaniškai ir yra, ko gero, laimingiausi pasaulyje. Pietų Amerika su tropiniais Andų kalnais ir visų mylima Kolumbija… Vieni bijo šiame žemyne gyvenančių žmonių dėl vagysčių […]
Nuo plantacijų iki puodelio
Geriame kavą kone kasdien ir žinome, kaip ją paruošti. Kartais vietoje cukraus panaudojame saldesnį sirupą, o pieną keičiame grietinėle. Draugams be jokios dvejonės galime suplakti Espresso martini, o patį kokteilį papuošti trimis pupelėmis, kurios užburtos sėkmei. Šiandien kavos pripildyti ne tik puodeliai: jos gali rasti ir rankoms skirtuose kremuose, veido kaukėse, kofeino apstu maisto papilduose […]
Kavos abėcėlė
Dabar jau daugelis iš mūsų žino, kad kavos pupelių ir jų apdorojimų būdų yra ne vienas. Mūsų parduotuvėje galima rasti penkių skirtingų regionų rūšinės kavos: pupelių iš Kolumbijos, Tanzanijos, Zimbabvės, Etiopijos ir Indonezijos. Skirtingi regionai siūlo vis kitokį skonį, kuris, be abejonės, yra lavinamas, todėl mėgstamą kavą išsirinkti nėra sunku. Mėgstantys kavą gerti su pienu, […]
Kavos paruošimo būdai
Žmonės, kurie domisi su kava susijusiomis tendencijomis, žino, kad karšto vandens pylimas į puodelį ant šaukšto kavos iš parduotuvės nėra vienintelis būdas, kaip kavą galite patiekti tiek namuose, tiek kavos namuose. Kavą, kurią įprastai ruošiate namuose, Jūs, greičiausiai, mėgstate vadinti juoda kava. Šiek tiek daugiau nusimanantys kavos pasaulyje žmonės sakytų, jog juodos kavos apskritai nėra […]