Pirkinių krepšelis

Konsultuojame +370 690 44488

Pristatome nemokamai 🇱🇹 perkant už €49

Atrandant Šri Lanką – Ceilono cinamonas

Šri Lankos atradimas

Ceilono cinamonas – legendinis prieskonis‟

ceilono-cinamonas

Cinamonas kilęs iš Ceilono, tačiau senovėje apie jo kilmę sklandė daugybė legendų. Egiptiečiai, naudoję cinamoną balzamavimui, tikėjo, kad jis auginamas pasitelkiant mistinius ritualus tolimame ir paslaptingame krašte. Norėdama atskleisti šios paslapties šydą faraonė Hatšepsuta įsakė surengti ekspediciją į Punto žemę, kitaip vadintą Dievo žeme, dabartinės Etiopijos teritorijoje, bei taip pirmoji nutiesė prieskonių kelią. Na, o kitame Viduržemio jūros krante Romėnų susižavėjimas Indijos ir Šri Lankos prabangos prekėmis, tokiomis kaip pipirai, cinamonas, imbieras, perlai ir dramblio kaulas, prilygo beprotybei bei manijai.

Nuo Renesanso laikų portugalai, anglai ir olandai nuožmiai kovojo dėl šių prieskonių monopolio, kurie atverdavo prekybos kelius visame pasaulyje.

Taigi iš kur iš tikrųjų kilęs Ceilono cinamonas?

cinamonas

Cinamonas yra cinamono medžio Cinnanomum zeylanicum, kuris priklauso Lauraceae šeimai, kaip ir kamparo, avokado ar lauro medis, žievė. Medis turi tiesų kamieną, rausvą žievę, bei užauga iki 10 m aukščio. Cinamono derliaus nuėmimas reikalauja ypatingų žinių bei įgūdžių. Pirmiausiai nupjaunamos jaunos medžio šakos ir pašalinama išorinė žievė. Tuomet įpjaunama plonytė vidinė žievė – ji atsargiai pašalinama, vėliau rankomis atsargiai suraižoma ir išdžiovinama.

Cinamono lazdelės susiformuoja, kai cinamono medžio žievė pirmiausiai išdžiovinama pavėsyje, o vėliau saulėje. Cinamoną galima naudoti visą arba maltą. Europoje ir Amerikoje cinamonas daugiausia naudojamas saldiems patiekalams bei kepiniams, o Indijoje, Šri Lankoje ir Šiaurės Afrikoje – pikantiškiems patiekalams.

Kuo skiriasi Ceilono ir Kasijos cinamonas?

ceilono-cinamonas
Ceilono Cinamonas
kasijos-cinamonas
Kasijos Cinamonas

Kasijos cinamono (Cinnamomum cassia) nereikėtų painioti su Ceilono cinamonu (Cinnamumum verum), kuris yra išgaunamas iš cinamono medžio žievės. Pirmajame randama kumarino, kuris dideliais kiekiais yra toksiškas. Kasijos cinamonas dar vadinamas „netikruoju cinamonu‟ arba „kiniškuoju cinamonu‟, nes yra pigesnis bei ne tokio sodraus skonio kaip Ceilono cinamonas.

Kaip atskirti Ceilono cinamoną nuo Kasijos cinamono?

Reikia atkreipti dėmesį į cinamono lazdelių formą ir pavidalą. Ceilono cinamoną sudaro keli ploni žievės sluoksniai, suvynioti kartu, o Kasijos cinamoną – vienas storos kietos žievės sluoksnis.

Recepto idėja – Keptos karamelizuotos kriaušės su cinamono ir juodojo šokolado glaistu

Jums reikės:

kriauses-su-juodojo-sokolado-glaistu

Metodas:

  • Perpjaukite kriaušes per pusę ir išimkite šerdį.Sudėkite ant kepimo skardos ir užpilkite agavų nektaru bei maltu Ceilono cinamonu.
  • Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Kepimo metu kriaušes būtinai apverskite.
  • Ištirpinkite šokoladą su sviestu.
  • Karamelizuotas kriaušes patiekite su kaušeliu vanilinių ledų, tada gausiai apliekite ištirpintu šokoladu.

Pasimėgaukite!

Saugus atsiskaitymas

Visi atsiskaitymai šifruojami 128-bit AES kodavimu

Kokybiškas aptarnavimas

98% užsakymų įvykdomi per 1 darbo dieną arba mažiau

Nemokamas pristatymas

Visiems užsakymams, kai
krepšelio suma virš €49

Gera produkcija

Kviečiame rinktis iš mūsų plataus prekių asortimento