Skirtingai nei jūros druska, išgaunama iš druskos tvenkinių, ši per tūkstančius metų trukusios fosilizacijos metu susidariusi Persijos mėlynoji druska yra fosilija, arba brangakmenis, kurio kristalai susiformavo prieš 100 mln. metų priešistorinėse jūrose. Ši safyro mėlynumo druska susidarė garuojant vidaus jūroms ir ežerams. Tai druska menanti milijonus metų pasaulio istorijos, nuo išnykusių gyvūnų rūšių, gamtos kataklizmų […]
Tinklaraštis
Kokia prieskonių įvairovė telpa po žodžiu „pipirai“?
Šiais laikais žodį „pipiras“ vartojame įvairiems prieskoniams pavadinti ir tai dažnai sukelia tikrą painiavą. Taigi, kas yra „pipiras“? Geriausias būdas iki galo suprasti visas skirtingas prieskonines uogas, sėklas ir ankštis – pažvelgti į šių botaninę klasifikaciją. Aiškią ir šiuo metu naudojamą augalų klasifikaciją sukūrė švedų botanikas Karlas Linėjus (Carl Linnaeus), XVIII amžiuje. Tai buvo pirmasis […]
Gaminame su kario prieskoniais
Indijoje ir Azijoje kario prieskoniai yra sudedamoji recepto dalis. Prieskoniai pirmiausia pakepinami, tada sumalami grūstuvu ir trintuvu, įpilama aliejaus (Indijoje – sezamų, žemės riešutų arba ghi sviesto, o Tailande – kokosų aliejaus), gausiai įmaišoma šviežių aromatinių žolelių (smulkinto česnako, tarkuoto imbiero, kapotų kalendrų ir petražolių, smulkiai supjaustytos citrinžolės…) ir Jūsų kario pasta paruošta naudojimui! Šią aštrią pastą galite tučtuojau įmaišyti į patiekalo padažą ir […]
Kelionė į tolimosios Etiopijos virtuvę
Didelėje dalyje Etiopijos vis dar gyvenama tradiciniu būdu – šalies žemės ūkyje vyrauja smulki žemdirbystė. Etiopijos gastronomija – tai turtinga, pagrinde vegetariška, virtuvė, kurios pagrindą sudaro ankštinės kruopos: lęšiai, soros, skaldyti žirniai ar kitos. Retesniais atvejais valgoma mėsa (dažniausiai jautiena, vištiena, ožkiena ar ėriena) visada patiekiama troškinta. Pagrindinė etiopiečių mitybos dalis yra t’ef (arba tefas). Šie sorų […]
Gaminame su prieskonių karaliumi – šafranu
Šiame blogo įraše supažindinsime Jus su keliomis paslaptimis, kaip geriusiai panaudoti šafraną! Šafranas laikomas vienu iš kilniausių prieskonių pasaulyje. Šis prieskonis kartais dar vadinamas Irano raudonuoju auksu. Šafranas – tai džiovintos kroko (Crocus sativus) gėlės žiedų piestelės. Šafrano rinkimas yra tarsi mozaikos dėliojimas iš galybės detalių – teigiama, kad vienam kilogramui šio prieskonio reikia maždaug 150 […]
Užburiančių kalėdinių receptų idėjos
Kalėdos – visų mylimas metų laikas kuomet norisi palepinti savo artimuosius mažomis staigmenomis ir nustūmus į šalį kasdienius rūpesčius trumpam kartu pasimėgauti užburiančia ramybe ir šiluma. Tikriausiai vargu ar rastume geresnį būdą išskleisti šiai šventiškai aurai nei keletas šildančių kalėdinių skanėstų, kuriais taip gera dalintis rate artimųjų prie puodelio arbatos ar karšto kalėdinio vyno. Šiame […]
Svajingosios vanilės ankštys bei kaip jas pasirinkti
Kaip pasirinkti vanilę? Kokia vanilės ankšties istorija? Iš kur ji kilusi? Šiame blogo įraše atskleisime vanilės paslaptis Jūsų gurmaniškiems potyriams! Stebuklingos juodos vanilės ankšties istorija „Vanilė‟ kilusi iš ispaniško žodžio „vainilla‟, kuris reiškia ankštį. Iš pradžių ji buvo atvežta iš Centrinės Amerikos ‒ teritorijos nuo Meksikos iki Gvatemalos, įskaitant Belizą ir Hondūrą. Sakoma, kad actekai […]
Karis: mitiniai prieskoniai
Karis yra menas, kurio dalelę paslapčių Jums atversime trumpame blogo įraše apie šio universalaus prieskonių mišinio istoriją, skirtumus ir rūšis. Sudarytas iš turtingos spalvų paletės ir užburiančių aromatų, tai prieskonių mišinys, puikiai derantis su mėsos, žuvies ar daržovių patiekalais – prisijaukinę kario prieskonių mišinį išlaisvinsite savo fantaziją virtuvėje! Karis – dalelė Indijos kulinarinio lobyno Jūsų […]
Atrandant Šri Lanką – Ceilono cinamonas
Šri Lankos atradimas „Ceilono cinamonas – legendinis prieskonis‟ Cinamonas kilęs iš Ceilono, tačiau senovėje apie jo kilmę sklandė daugybė legendų. Egiptiečiai, naudoję cinamoną balzamavimui, tikėjo, kad jis auginamas pasitelkiant mistinius ritualus tolimame ir paslaptingame krašte. Norėdama atskleisti šios paslapties šydą faraonė Hatšepsuta įsakė surengti ekspediciją į Punto žemę, kitaip vadintą Dievo žeme, dabartinės Etiopijos teritorijoje, […]
Voatsiperifery pipirai – dalelė iš tolimojo Madagaskaro paslapčių skrynios
Madagaskaras! Ši didžiulė sala yra dosnios ir turtingos ekosistemos namai bei retų laukinių pipirų lopšys, kurie dar visai neseniai buvo beveik nežinomi, o šiuo metu tapo itin geidžiami geriausių virtuvės šefų prieskonių lentynose – Voatsiperifery pipirai. Šie pipirai auga tik laukinėmis sąlygomis, tyros gamtos apsuptyje. Tiesa, žmonėms juos surinkti nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti.