Šiame blogo įraše supažindinsime Jus su keliomis paslaptimis, kaip geriusiai panaudoti šafraną! Šafranas laikomas vienu iš kilniausių prieskonių pasaulyje. Šis prieskonis kartais dar vadinamas Irano raudonuoju auksu. Šafranas – tai džiovintos kroko (Crocus sativus) gėlės žiedų piestelės. Šafrano rinkimas yra tarsi mozaikos dėliojimas iš galybės detalių – teigiama, kad vienam kilogramui šio prieskonio reikia maždaug 150 000 krokų žiedų. Jo rinkimas reikalauja ypatingo atsidavimo ir dėmesio, tačiau taip pat – tai lenktynės su laiku – krokų žydėjimas trunka ne daugiau kaip 2-3 savaites, po kurių sekančio sezono reikia laukti ištisus metus. Šafranas yra aukštinamas tarp profesionalių šefų dėl savo ypatingo, tarsi šilkinio aromato, bei gundančios spalvos. Įvaldę šafraną, atrakinsite duris į žvaigždėtą kulinarijos dangų!
Kaip paruošti šafraną?
Prieš naudodami šafraną patiekalams gardinti, užplikykite šio prieskonio piesteles šiltame vandenyje. Vanduo neturėtų būti verdantis ar per šaltas – ideali temperatūra – 60 °C. Užpiltą šafraną palikite brinkti 15-30 minučių – pilnam šafrano skoniui, aromatui ir spalvai atsiskleisti reikia laiko (jei vanduo iš karto nusidažo raudonai, vadinasi, šafranas buvo nuspalvintas dirbtinai). Keturiems asmenims naudokite 12 šafrano gijų, t. y. apie 0,4 g.
Toliau, darykite kaip iraniečiai bei sutrinkite šafraną naudodami grūstuvą bei trintuvą:
- Sudėkite išmirkytas šafrano piesteles į grūstuvą.
- Užbarstykite šaukštą cukraus.
- Sutrinkite grūstuvu.
- Įpilkite šaukštą vandens.
- Jūsų dangiškas eliksyras paruoštas – pasinerkite į šafrano aromatą ir mėgaukitės!
Šafraną visada laikykite vėsioje ir sausoje vietoje!
Gaminame su šafranu
Gamindami su šafranu, laikykitės vienos paprastos taisyklės – šį prieskonį visada įdėkite paskutinę akimirką, jo niekada negalima virti!
Šafraną patariame naudoti troškintuose patiekaluose, ypač rytietiškuose. Jo šiltos, svajingos ir rausvai purpurinės užuominos suteiks Jūsų patiekalams neįtikėtino žavesio. Keletas idėjų patiekalams, kuriuose rekomenduojame naudoti šafraną:
- Tadžine troškintos baltos žuvies padaže su švelniai geltonai-oranžinės spalvos citrusinių vaisių buljonu;
- Kepta ėriena su traškiomis daržovėmis;
- Rudenine daržovių sriuba, ypač moliūginių šeimos daržovių;
- Klasikiniuose sviesto padažuose;
-
Šafrano piestelės TERRE EXOTIQUE, 0,25 g.€ 19.90 PVM
Ar žinojote, kad …
Irane nė vienas patiekalas neapsieina be „sabzi“ arba žolelių, kurios naudojamos patiekalui pagardinti ar suteikti pikantišką detalę. Šios žolelės yra užpilamos arba tiesiog pabarstomos ant patiekalo. Ryžiai, daržovės ir mėsa patiekiami su šviežiu peletrūnu, kalendromis, petražolėmis, raudonėliais ar laiškiniais česnakais. Šafranas, nors ir vienas iš kilniausias prieskonių, tačiau toli gražu ne vienintelis turtingoje iraniečių virtuvėje: kasdieniai patiekalai visada gardinami ožragės garstyčiomis, kmynais, kalendromis, kardamonu, sumaku, raugerškio uogomis ar cinamonu.
Receptas: persiški ryžiai su šafranu
Patiekiama: 4 porcijoms
Paruošimas: 10 minučių
Gaminimas: 20 minučių
Jums reikės:
- 3 Šaukštų rudojo cukranendrių cukraus.
- Vieno apelsino žievelių. Jas taip pat galite pakeisti maltomis apelsinų žievelėmis.
- 2 Puodelių basmati ryžių.
- 12 Šafrano piestelių.
- 2 Šaukštų raugerškio uogų.
Paruošimas:
- Pradėkite paruošdami šafraną aukščiau aprašytu būdu;
- Cukrų ištirpinkite 2 šaukštuose vandens ir pašildykite ant silpnos ugnies. Sudėkite apelsinų žieveles ir kaitinkite, kol skystis išgaruos.
- Išvirkite ryžius pasūdytame verdančiame vandenyje.
- Svieste paskrudinkite raugerškio uogas.
- Prieš pat patiekdami: į ryžius įpilkite šafrano vandens, karamelizuotas apelsinų žieveles ir apkeptas raugerškio uogas.
- Norėdami suteikti patiekalui tobulą persišką detalę, prieš patiekdami ryžius pabarstykite granatų sėklomis ir smulkintomis pistacijomis!
Skanaus!