Raugeriškis, arba Berberis vulgaris, Prancūzijos ūkiuose buvo visiškai išnaikintas XIX amžiuje. To priežastimi buvo kviečių juodųjų rūdžių grybelio liga, kurios plitimą pagreitindavo šalia pasėlių augantys raugerškio medžiai. Raugerškio medžiai išliko tik kalnuotuose regionuose, kur buvo naudojamos jo žalios ir raudonos uogos, lapai ir žievė.
Šiais laikais raugerškis yra gausiai paplitęs Irane, Chorasano regione, kur auga kalnų papėdėse. Ši vieta taip pat yra gerai žinoma dėl savo itin aukštos kokybės šafrano. Persų kalboje raugerškis vadinamas „zereshk“ ir tradiciškai yra džiovinamas, o vėliau naudojamas su kiaušiniais, žuvies, ryžių ar paukštienos patiekalais. Vienas iš jų – tradicinis persiškas ryžių plovas „zereshk polow“ yra ryžių ir vištienos patiekalas, kuriame naudojama itin daug džiovintų raugerškio uogų.
Raugerškio uogos yra gerai žinomos dėl savo gydomųjų savybių – egiptiečiai jas naudojo karščiavimui gydyti. Šios uogos taip pat skatina virškinimą ir yra naudingos kepenims ir širdžiai.
Raugerškio uogos pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir puikiai tinka saldžiuose patiekaluose, tokiuose, kaip trupininiai pyragai, šokoladiniai desertai ar uogienės bei taip pat yra nepakeičiami su žvėrienos ir paukštienos patiekalais, žuvimi ar gaminant išskirtinius ryžių plovus. Norite tikro persiško skonio? Sumaišykite raugerškio uogas su šafranu!
Prieš naudojant raugerškio uogas nuplaukite ir lengvai apkepkite svieste. Rekomenduojame raugerškio uogas laikyti šaldiklyje.
Sudedamosios dalys
Raugerškio uogos.
Grynasis kiekis
50 g.
Laikymo sąlygos
Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.