Karis yra menas, kurio dalelę paslapčių Jums atversime trumpame blogo įraše apie šio universalaus prieskonių mišinio istoriją, skirtumus ir rūšis. Sudarytas iš turtingos spalvų paletės ir užburiančių aromatų, tai prieskonių mišinys, puikiai derantis su mėsos, žuvies ar daržovių patiekalais – prisijaukinę kario prieskonių mišinį išlaisvinsite savo fantaziją virtuvėje!
Karis – dalelė Indijos kulinarinio lobyno Jūsų virtuvėje
Turtingą indų virtuvę būtų galima palyginti su muzika ir neaprėpiamu diapazonu subtilių garsų bei emocijų atrandamų pasaulio muzikoje – taip ir indų virtuvė yra daug sudėtingesnė nei vien tik maisto gaminimas. Tai kraštas, pasižymintis nepaprasta regionų kulinarine įvairove – nuo Himalajų viršūnių iki Goa paplūdimių – kiekviename kaime, šeimoje ir namuose prieskonių kiekis ir receptas skiriasi… Kario milteliai – tai subtilus ir subalansuotas kelių ingredientų mišinys, kurio receptas nuo neatmenamų laikų perduodamas iš kartos į kartą.
Teigiama, kad maharadžos nekeliaudavo be savų kario mišinio specialistų – masalchis.
Istorijos bėgyje, nepaisant užkariavimų ir šiuos sekusių egzodų, pakilimų ir nuopolių, Indijos kulinarinės tradicijos buvo eksportuojamos, perimamos bei praturtinamos…
XIX a. pabaigoje Vakarų Indija tapo kolonizuota britų imperijos, o po pasaulį pasklidę indų samdomi tarnautojai paskleidė savo kario receptą bei patobulino jį vietiniais ingredientais – taip užgimė jau klasikiniais tapę Mauricijaus masala mišinys ar marokietiškas Raz el Hanout, kuris dar kartais vadinamas Magrebo kariu.
-
“Madras” karis TERRE EXOTIQUE€ 6.20 – € 17.25 PVM
Raudonasis karis: Aštrus karis yra itin mylimas tarp mėsos mėgėjų – tai intensyvesnis ir aštresnis karis, kuriame gausu čili pipirų, paprikos, kumino, kalendros, juodųjų pipirų bei pankolio.
Madras karis: Madraso mišinys laikomas klasikinio kario etalonu. Aštriai pikantiškas, šildantis ir kvapnus skonis bei ryški spalva geriausiai atsiskleidžia ėrienos, baltos mėsos ir daržovių pat
Tailandietiškas žaliasis karis: Tailandietiškame žaliojo kario mišinyje gausu citrinžolės, imbiero ir aitriųjų paprikų natų. Jis puikiai tinka ruošiant menkę, patiekalus su jūros gėrybėmis, krevetėmis kokosų piene ar malta jautiena.
Skrudintas juodasis karis: Skrudintas juodasis karis yra natūraliai juodos spalvos. Skrudintos natos ir intensyvus išraiškingas aromatas nepaliks abejingų. Tai esminis komponentas Šri Lankos virtuvės mozaikoje. Intensyvus skrudinto kario skonis puikiai tinka tradiciniam lęšių dhalui, juo taip pat gardinama žuvis, ant grotelių skrudinta mėsa ar keptuvėje keptos daržovės.
Skirtumai tarp kario, kario prieskonių ir kario lapų
Kartais kalbant apie karį galima susidurti su skirtingais žodžio karis apibrėžimais. Tai gali reikšti tiek patiekalą, paruoštą su kario prieskoniais, taip pat kario prieskonių mišinius, naudojamus tam pačiam patiekalui gaminti. Galiausiai, tai yra pavadinimas, kuriuo vadinami aromatiniai kario medžio lapai, naudojami kaip atskiras prieskonis. Nepaisant pavadinimo, šie prieskoniniai lapai kario prieskonių mišiniuose sutinkami gana retai.
Kario prieskoniai:
Kario prieskoniais Vakarų pasaulyje imta vadinti padažuose naudojamus prieskonių mišinius, kurie ilgainiui tapo vadinami tiesiog kariu. Todėl akivaizdu, kad galima rasti įvairiausių kario prieskonių mišinių, su skirtingomis skonio ir aromatinėmis savybėmis. Indijoje kario prieskonių mišiniai dažnai dar vadinami žodžiu massala (hindi kalba – „mišinys”).
Karis:
Indijoje karis – universalus žodis, reiškiantis patiekalą su padažu. Jo pagrindą gali sudaryti mėsa, žuvis, daržovės arba lęšiai (pastarieji vadinami dhal).
Sakoma, kad žodis karis kilo iš tamilų kalbos žodžio kari, kuris reiškia troškintą patiekalą.
Kario lapai: Kario medis (Murraya koenigii) – šilumą itin mėgstantis atogrąžų krūmas. Aromatingi šio krūmo lapai plačiai naudojami Indijos ir Azijos virtuvėje. Tai europietiškų lauro lapų atitikmuo. Kario lapai naudojami kaikuriuose kario prieskonių mišiniuose, kurie yra esminė troškinamų kario patiekalų sudedamoji dalis, gaminti.