Ma Khaen uogos, TERRE EXOTIQUE 20 g.

 7.20 PVM

Ma Khaen uogos dažniausiai traiškomos grūstuvėje, o norint dar įdomesnio rezultato – maišomos su kitais pipirais, pavyzdžiui, kubebu. Mandarinų, greipfrutų žievelės, citrinžolės ir net kiniškos rūkytos arbatos natų dermė, su vos juntama mėtų gaiva – tai Ma Khaen uogų vizitinė kortelė.

Turime

Ma Khaen uogos – kalnų prieskonis iš Laoso ir Vietnamo. Šios mažos uogos, skleidžiančios mandarinų ir rūkytos arbatos aromatus, tradiciškai Laose ir Vietname verdamos padaže su ant grotelių kepta vištiena, pagardinta citrinžole, imbieru ir čili pipirais.

Virtuvėje šios uogos tampa tikru atradimu. Tradiciškai Azijoje jomis gardinama vištiena su citrinžole, imbieru ir čili, bet galimybės tuo nesibaigia. Jos puikiai dera su ant grotelių kepta žuvimi, jūros gėrybėmis, antiena ar kiaulienos šonkauliukais.

Pabarstykite sutrintas uogas ant šviežių daržovių salotų, sumaišykite su alyvuogių aliejumi – gausite išraiškingą užpilą. Netgi desertuose, pavyzdžiui, vaisių salotose ar šokoladiniame kreme, jos suteikia netikėtą, gaivų poskonį.

Kalnų uogų aromatai

Iš pažiūros tai nedidelė, žvaigždės formos uoga su trimis sėklomis šviesiai rudame lukšte.
Pauosčius juntami subtilūs mandarinų sulčių ir cukruotų greipfrutų žievelės aromatai, palaipsniui pereinantys į citrinžolės ir kiniškos rūkytos arbatos natas. Visa tai apgaubia vos juntamas mentolio gaivumas, suteikiantis švaros ir lengvumo.
Ragaujant – vidutinio intensyvumo, gaivus, šiek tiek rūgštokas skonis, o poskonyje atsiskleidžia citrusų sultis primenanti gaiva su laimo prieskoniu.

Ma khaen uogų botanikos paslaptys


Šias uogas šiaurės Laose ir šiaurės vakarų Vietname išskirtinai renka Akha etninės grupės moterys. Akha – kalnų tauta, turinti animistinę kultūrą, daugiausia gyvenanti Muang Sing provincijoje, pasienyje su Mianmaru, Laosu ir Kinija. Pagrindiniai Akha virtuvės prieskoniai yra druska, česnakas, čili ir Ma Khaen uogos.

Šis prieskonis renkamas ir Vietname (vadinamas Mat Khen, „kalnų pipiru“) Diên Biên Phu regione, taip pat Tailande, kur žinomas kaip Ma Kwaen, ypač Chang Mai srityje. Derlius nuimamas sausį, 500–1500 m aukštyje virš jūros lygio.

Botaniškai vartojame ne sėklą, o mažo dygliuoto medžio vaisių – Zanthoxylum armatum, priklausantį rūtinių šeimai (tai ta pati šeima, kaip ir citrusiniai). Šiai šeimai taip pat priklauso Timuro uogos, Sičuano uogos.

Ma Khaen vaisius – rausvai rudas folikulas. Sunokęs jis prasiveria ir išlaisvina juodas sėklas – tai ženklas, kad metas pradėti derliaus nuėmimą.

Kilmės šalis: Vietnamas

Gali būti alergenų pėdsakų: salierai, sezamas, garstyčios, riešutai.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Rašyti atsiliepimą gali tik prisijungę pirkėjai, kurie yra įsigiję šį produktą.