Yuzu, pasižymintis rūgščiu ir egzotišku skoniu, yra universalus ingredientas gaminant maistą. Jis gali būti naudojamas salotoms pagardinti, jūros gėrybėms paskaninti, mėsos ar paukštienos patiekalams suteikti skonio, taip pat pridėti ypatingą akcentą desertams.
Yuzu pasižymi skoniu, panašiu į mandarinų ir geltonojo greipfruto. Šis prieskonis yra tiek stiprus, tiek subalansuotas, kupinas aromatų. Jis gali būti naudojamas įvairiomis formomis: šviežias, kaip sultys, žievelė, milteliai ar net perlai. Nesvarbu, ar tai būtų pikantiški, ar saldūs patiekalai, yuzu prideda kvapnią natą visiems jūsų kulinariniams kūriniams.
Yuzu žievelė kilusi iš Japonijos. Yuzu, dar vadinamas japonišku citrinmedžiu arba Citrus reticulata, yra laukinio mandarino ir citrinos kryžminimo rezultatas. Šis citrusinis vaisius, kilęs iš Tibeto ir Kinijos, auga laukinėje gamtoje. Jis priklauso Rutaceae šeimai, gali užaugti iki 4 metrų aukščio ir atlaikyti net -15°C temperatūrą. Šiuo metu yuzu daugiausia auginamas Korėjoje ir Japonijoje, kur jis naudojamas įvairiose srityse, tokiose kaip gastronomija, tradicinė medicina, parfumerija ir net kosmetikos pramonė.
Yuzu į Japoniją ir Korėją buvo atvežtas Tangų dinastijos (618–907) laikotarpiu, Asuka laikotarpio pradžioje (593–710), ir palaipsniui tapo nepakeičiamu ingredientu japonų virtuvėje. Per šimtmečius jis išsiskyrė ne tik savo unikaliu skoniu, bet ir gebėjimu sustiprinti kitus skonius. Šis vaisius buvo įtrauktas į įvairias kulinarines paruošimo formas – nuo pagardų, tokių kaip ponzu, iki sudėtingų patiekalų.
Ar žinojote, kad yuzu yra giliai įsišaknijęs japonų tradicijose ir ritualuose? Iš tiesų egzistuoja praktika, vadinama Yuzuyu, kuri apima yuzu vonią žiemos saulėgrįžos metu, siekiant apvalyti kūną ir protą.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.