Nors ištisus metus prekybos centrų lentynos lūžta nuo pomidorų gausos niekas niekada nepakeis Lietuvoje augusio pomidoro kvapo ir skonio.
Daugelis net nežino, jog egzistuoja daugiau kaip 10000 skirtingų pomidorų rūšių. Visoms išragauti, ko gero, neužtektų ir viso gyvenimo! Turbūt nesuklysime teigdami, jog nesvarbu kiek bebūtų pomidorų rūšių ir iš kur jie atkeliautų, lietuviui mieliausi čia pat – savame darže auginti.
Ką jums reiškia pomidorai?
Vaikystę? Prisirpę, saulės spindulių prikaupę vasaros raudonskruosčiai, lyg laiko mašinos sugeba bene kiekvieną nukelti į praeitį, į tas nerūpestingas, šiltas vaikystės vasaras. Kai kandant ką tik nuskintą, svaigaus aromato kupiną pomidorą gardžios sultys bėga per rankas, o mama vėl barasi, kad eilinį kartą išsiterliojai.
Užsisvajojome, grįžkime į realybę.
Vedini šių įsimintinų skonių ir emocinių potyrių daugelis ieško TO kvapo ir TOS kokybės. Šis palyginimas, ko gero, tiktų mums, visada ir visuose produktuose ieškantiems minėtų savybių, reiškiančių grynumą, tikrumą ir kokybę.
Negadinkite ypač kokybiškų lietuviškos vasaros ir saulės nokintų pomidorų su abejotinos kokybės pagardais. Šiems vasaros smaragdams – tik atitinkamos prabos pagardinimai!
Mūsų turimus prieskonius ir padažus galite naudoti ne tik kasdieniams patiekalams gaminti, bet ir drąsiai rinktis konservavimui.
Štai keletas idėjų, ką skanaus galite pasigaminti iš šių vasaros gėrybių:
Naminis pomidorų padažas
Jums prireiks:
Žinoma, jog pomidorų: 4 kg (daugiau ar mažiau, priklausomai nuo poreikių)
1 v.š. obuolių sidro acto
3 a.š. jūros druskos Fleur de sel
3 a.š. provanso žolelių
1/2 a.š. Tellicherry arba raudonųjų Kampoto pipirų
1 a.š. rūkytų Chipotle čili pipirų
2 galvelių česnako
1/2 a.š. ekologiškų ciberžolių miltelių
100 g rudojo cukranendrių cukraus
Kelių ekologiškų lauro lapų (vėliau juos išimsite)
1 v.š. (ar pagal skonį) Viduržemio regiono laukinių žolelių mišinio
2 svogūnų (jei mėgstate)
Alyvuogių aliejaus
Papildomai galite pagardinti šviežiomis petražolėmis, kalendromis, krapais ir bazilikais.
Gaminimo eiga labai paprasta: pomidorus supjaustote gabalais ir su visais prieskoniais bei žolelėmis sudedate į kepimo skardą. Dosniai apšlakstote alyvuogių aliejumi ir pašaunate į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 1,5 val.
Baigus kepti imkite maisto trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės ir supilstykite į stiklainius. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau prieš pildami padažą užvirinkite.
Beje, mūsų komanda mėgsta pasivaržyti tarpusavyje, tad šį pomidorų padažą gaminome ir mes, naudodami The Mood turimus prieskonius ir šiek tiek improvizuodami pagal save. Kas nugalėjo? Visi. Kiekvieno pagamintas naminis pomidorų padažas buvo unikalus.
P.S. Su šiuo naminiu padažu galite nuveikti labai daug. Gautą tyrę galite labai lengvai transformuoti į pomidorų sriubą. Pašildykite, šliūkštelkite grietinėlės ar kokosų pieno, šviežių kapotų bazilikų ant viršaus ir duonos skrebučių. Taip pat galite patarkuoti ir mūsų turimo austriško Alpių kalnų sūrio. Taip pat juo galite pagardinti ir namines picas. Skanaus!
Pomidorų čatnis
Jums prireiks:
3 raudonųjų svogūnų, supjaustytų plonais griežinėliais
1 kg prinokusių pomidorų, susmulkintų
8 skiltelių česnako, plonai supjaustytų griežinėliais
2 nykščio dydžio imbiero gabalėlių, nuluptų ir smulkiai supjaustytų
300 g rudojo cukranendrių cukraus
250 ml raudonojo vyno acto
2 šaukšteliai (arba pagal skonį) Chipotle čili pipirų
Sudėkite visus ingredientus į didelę keptuvę ir kepkite 45 min. ant vidutinės ugnies, kol pomidorai visiškai subliukš. Padidinkite kaitrą iki stiprios ir maišykite tol, kol visa masė taps tirštos konsistencijos (jei skysčio daug, galite nukošti).
Kunkuliuojančią masę atsargiai supilkite į švarius stiklainius ir užsukite. Taip uždarytus stiklainius vėsioje ir tamsioje vietoje galima laikyti iki trijų mėnesių. Atidarius reikia laikyti šaldytuve ir suvartoti per vieną mėnesį.
Ko gero, skaniausias pomidorų patiekalas pasaulyje
Jums prireiks:
Tiek kiek norisi pačių skaniausių, Lietuvoje augusių, prinokusių pomidorų.
Žiupsnio pipirų – maloniai nustebins pipirų mišiniai „Sauvignon“ ir „Cabernet“. Arba rinkitės kitus ir drąsiai eksperimentuokite, susipažindami su įvairiais pasaulio skoniais.
Žiupsnio druskos – neabejotinai sužavės tiek skoniu, tiek išvaizda baltoji Egipto dykumų druska.
Turbūt nujaučiate kur lenkiame. Gamyba itin paprasta: supjaustote šviežius pomidorus, pagardinate pipirais, druska, jei norisi bazilikų lapeliais ir mėgaujatės gardžiausiu vasaros (ir ne tik) patiekalu. Kartais tobulam produktui, šiuo atveju pomidoram tereikia tiek nedaug.
Šiam kartui tiek. Tegul nepritrūksta ne tik pomidorų, bet ir fantazijos ką iš jų pagaminti. Gardinkite įvairiais prieskoniais, ieškokite naujų derinių ir nepasikuklinkite pasigirti savais atradimais.
Pasidžiaukite šia pomidorų fiesta pilnomis burnomis ir tegul varva per šonus!