Didelėje dalyje Etiopijos vis dar gyvenama tradiciniu būdu – šalies žemės ūkyje vyrauja smulki žemdirbystė. Etiopijos gastronomija – tai turtinga, pagrinde vegetariška, virtuvė, kurios pagrindą sudaro ankštinės kruopos: lęšiai, soros, skaldyti žirniai ar kitos. Retesniais atvejais valgoma mėsa (dažniausiai jautiena, vištiena, ožkiena ar ėriena) visada patiekiama troškinta.
Pagrindinė etiopiečių mitybos dalis yra t’ef (arba tefas). Šie sorų miltai yra esminis ingredientas gaminant injera: iš raugintos tešlos keptą plokščią duoną, kuri naudojama ne tik kaip indas patiekalams patiekti, bet ir kaip šaukštas troškiniams bei patiekalams kabinti. Etiopijoje priimta valgį patiekti ant nedidelio kavos staliuko ir visiems jį bendrai kabinti mažais kasneliais suinjera duonos gabalėliais iš bendro puodo.
Kitas ingredientas be kurio neįsivaizduojama Etiopijos virtuvė yra garsusis berberų prieskonių mišinys: šį mišinį daugiausia sudaro aštrūs pipirai, kardamonas ir kiti vietiniai prieskoniai. Berberų prieskoniai barstomi ant troškinių arba maišomi su aliejumi ir tej (Etiopijos midumi), kad susidarytų tešla, vadinama awaze, iš kurios gaminami keli marinatai. Awaze taip pat naudojamas kaip prieskonis, panašiai kaip Šiaurės Afrikoje harrissa arba Baskų krašte – Espelette pipirų tyrė.
Kaip naudoti etiopiškus prieskonius?
Berberų mišinys
Šis aštrus mišinys, Etiopijos virtuvės pasididžiavimas, puikiai tinka prie keptos ar ant grotelių skrudintos mėsos. Jį taip pat galite naudoti ruošdami spaghetti zigni su aštriu padažu. Sumaišykite prieskonius su trupučiu vandens ir aliejaus bei naudokite šią aštrią etiopišką pastą kad pagyvintumėt Jūsų visus patiekalus!
Korarima sėklos
Ankšties viduje esančios juodos sėklos skleidžia vaisinį ir balzaminį kvapą, kuris puikiai dera su troškinta jautiena ar ant grotelių kepta žuvies file. Šių sėklų skrudintos natos ir žolelių aromatas puikiai dera su šalta mėsa, pavyzdžiui, paukštienos kepenėlių terinu (mėsos kepsneliu) arba paštetu.
Timizo pipirai
Etiopijos virtuvėje paplitę timizo pipirai skleidžia intensyvų tabako ir dervų aromatą. Jie puikiai dera su paukštienos kepenėlių terinu, šviežiu minkštu sūriu apšlakstytu alyvuogių aliejumi ir paskanintu šviežiomis žolelėmis, ar su juodojo šokolado desertais.
Pasiflorų uogos
Šios uogos pasižymi pasiflorų aromatu bei gaiviomis vaisinėmis ir augalinėmis natomis. Susmulkinkite ir pabarstykite prieš pat patiekdami keptą žuvį ar daržoves. Įmaišykite jų į grietinėlės padažą paukštienai arba kepdami nuostabų karamelizuotų kriaušių pyragą.