Fleur de Sel ir pilkoji jūros druska yra dar vienas Prancūzijos pasididžiavimas, po garsių vynų, sūrių ir kitų delikatesų.
Šios išskirtinės druskos vis dar yra renkamos rankomis, išlaikant senovinius metodus, kurie nepakito šimtmečius Bretanės regione, Prancūzijoje.
Kuo jos skirtingos ir kurią rinktis?
Fleur de Sel – „druskos gėlė“, verta prabangos
Kuo ypatinga Fleur de Sel? Išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia „druskos gėlė“. Šis pavadinimas neatsitiktinis – druskos derlių galima rinkti vos kelias savaites per metus, karštą vasaros dieną, kai saulė ir vėjas leidžia susiformuoti itin plonam, švelniam druskos sluoksniui vandens paviršiuje. Jis primena gėlių žiedlapius ir yra kruopščiai surenkamas rankomis specialiais mediniais įrankiais. Druskos kristalas yra lengvesnis, oriškesnis, nei pilkosios jūros druskos.
Fleur de Sel dažniausiai išgaunama Guérande ir Île de Ré regionuose, kur jau šimtmečius yra puoselėjamos tradicinės druskos pelkės. Ši druska yra balta, šiek tiek drėgna ir turi subtilų, beveik kreminį skonį, kuris atsiskleidžia vos palietus liežuviu. Ji natūraliai turtinga mineralais, ypač magniu, kaliu bei kalciu todėl jos skonis sodresnis ir mažiau sūrus nei įprastos druskos.
Kur naudoti?
Fleur de Sel nevartojama gaminant, nes ji tirpsta ir praranda savo unikalią tekstūrą. Ji skirta
finaliniam patiekalo pagardinimui – vos žiupsnelis šios druskos ant šviežiai keptos žuvies, jautienos steiko, karamelizuotų desertų ar net šokolado ir vaisių atskleidžia skonio gilumą.
Tai, lyg paskutinis patiekalo akcentas, kuriam Fleur de Sel suteiks išbaigtumą, delikatumą. Tad ją drąsiai naudokite nuo mėsiškų patiekalų, įvairių žuvies gėrybių iki įvairių desertų, kepinių ar naminio sviesto. Prancūzijoje tradiciškai šia druska gardina sviestinius sausainius bei karamelinius saldainius. Pamėginkite ir jūs!
Pilkoji jūros druska – natūralus mineralų lobynas
Pilkoji druska – tai natūrali jūros druska, susidaranti lėčiau nei Fleur de Sel. Ji renkama iš tų
pačių druskos pelkių, tačiau ne nuo paviršiaus, o iš dugno, kur ilgai kontaktuoja su mineralų prisotintu moliu. Būtent dėl to ši druska įgauna savo unikalią pilkšvą spalvą, tačiau nereikėtų to baimintis. Priešingai, ši spalva indikuoja, jog druskoje yra kelios dešimtys organizmui vertingų mikroelementų, pasisavinamų iš molio.
Kaip ši druska susiformuoja?
Yra du būdai, kaip formuojasi ši pilkoji druska.
Pirmasis – jei nuo vandens baseinėlių paviršiaus per dieną nėra surenkama Fleur de Sel druska, jos kristalai dėl gravitacijos naktį grimzta į dugną, ten kontaktuoja su moliu, iš kurio pritraukia daugybę mikroelementų.
Antrasis – nepriklausomai ar nurenkama Fleur de Sel, ar ne, lygiagrečiai baseinų dugne sluoksniais formuojasi ta pati pilkoji druska, įgaudama pilkšvą atspalvį dėl molyje esančių mineralų.
Ji yra stambesnė, drėgnesnė ir turtingesnė mineralais, ypač magniu ir kalciu. Šie kristalai tirpsta lėčiau, o jų tekstūra yra traški, todėl ši druska puikiai tinka kulinarijoje.
Kur naudoti?
Pilkoji druska puikiai tinka maisto ruošimui ir marinavimui. Ji dažnai naudojama mėsos, žuvies,
daržovių paruošimui, o taip pat – duonos kepimui, nes jos drėgnumas leidžia geriau įsigerti į tešlą.
Pilkąją jūros druską galite naudoti marinavimui, tai pagilins skonį. Itin tinka gardinti įvairią mėsą, pavyzdžiui, antienos krūtinėlę. Šią druską galite naudoti tradiciniu prancūzišku metodu kaip plutą kepant žuvis, kad išliktų drėgmė.
Taip pat Prancūzijoje ši druska dažnai naudojama ir sūrių gamyboje. Pavyzdžiui, Camembert sūriai yra brandinami būtent pilkosios druskos sluoksnyje.
The Mood komandoje mes šios druskos žiupsnį ištirpdome gertuvėje su vandeniu, taip gurkšnojant per dieną organizmą prisotiname mineralais.
Kas yra įprastinė jūros druska?
Jūros druską galima išgauti ir dar vienu būdu. Šis būdas yra pramoninis, kai jūros druska dažniausiai renkama dideliuose garinimo baseinuose, kur vanduo išgarinamas saulės ar dirbtiniu būdu.
Skirtingai nei rankomis renkama Fleur de Sel ar pilkoji druska, pramoninė druska dažnai plaunama, rafinuojama ir džiovinama aukštoje temperatūroje, dėl ko ji praranda natūralius mineralus ir drėgmę.
Ji naudojama maisto pramonėje, chemijos gamyboje, kelių barstymui žiemą ar net kosmetikos ir farmacijos sektoriuose.
Klimato kaitos vaidmuo
Klimato kaita daro vis didesnę įtaką tradiciniam Fleur de Sel ir pilkosios druskos formavimuisi Prancūzijoje. Kylanti temperatūra ir ilgesni sausros laikotarpiai gali pagreitinti vandens garavimą, keisdami druskos kristalizacijos procesą.
Tuo tarpu stiprėjančios audros ir nereguliarūs lietūs gali nuplauti druskos sluoksnius apsunkindami rankinį derliaus nuėmimą.
Druskos augintojai jau pastebi, kad dėl šių svyravimų kai kuriais metais derlius mažėja, o gamybos ciklas tampa vis labiau nenuspėjamas.
Kurią jūros druską rinktis?
Jei mėgstate gurmaniškus potyrius ir norite druskos, kuri pabrėžtų patiekalų skonį be virimo – rinkitės Fleur de Sel. Ji tobula finaliniam akcentui. Jei ieškote natūralios, mineralais turtingos druskos kasdieniam naudojimui – pilkoji druska bus puikus pasirinkimas.
Tiek viena, tiek kita – tai daugiau nei druska. Tai prancūziškos kulinarijos paveldas, autentiškas ir nepamainomas skonių pasaulyje.
Kurį šedevrą ragausite pirmiausia?