Šri Lankos atradimas
„Ceilono cinamonas – legendinis prieskonis‟
Cinamonas kilęs iš Ceilono, tačiau senovėje apie jo kilmę sklandė daugybė legendų. Egiptiečiai, naudoję cinamoną balzamavimui, tikėjo, kad jis auginamas pasitelkiant mistinius ritualus tolimame ir paslaptingame krašte. Norėdama atskleisti šios paslapties šydą faraonė Hatšepsuta įsakė surengti ekspediciją į Punto žemę, kitaip vadintą Dievo žeme, dabartinės Etiopijos teritorijoje, bei taip pirmoji nutiesė prieskonių kelią. Na, o kitame Viduržemio jūros krante Romėnų susižavėjimas Indijos ir Šri Lankos prabangos prekėmis, tokiomis kaip pipirai, cinamonas, imbieras, perlai ir dramblio kaulas, prilygo beprotybei bei manijai.
Nuo Renesanso laikų portugalai, anglai ir olandai nuožmiai kovojo dėl šių prieskonių monopolio, kurie atverdavo prekybos kelius visame pasaulyje.
Taigi iš kur iš tikrųjų kilęs Ceilono cinamonas?
Cinamonas yra cinamono medžio Cinnanomum zeylanicum, kuris priklauso Lauraceae šeimai, kaip ir kamparo, avokado ar lauro medis, žievė. Medis turi tiesų kamieną, rausvą žievę, bei užauga iki 10 m aukščio. Cinamono derliaus nuėmimas reikalauja ypatingų žinių bei įgūdžių. Pirmiausiai nupjaunamos jaunos medžio šakos ir pašalinama išorinė žievė. Tuomet įpjaunama plonytė vidinė žievė – ji atsargiai pašalinama, vėliau rankomis atsargiai suraižoma ir išdžiovinama.
Cinamono lazdelės susiformuoja, kai cinamono medžio žievė pirmiausiai išdžiovinama pavėsyje, o vėliau saulėje. Cinamoną galima naudoti visą arba maltą. Europoje ir Amerikoje cinamonas daugiausia naudojamas saldiems patiekalams bei kepiniams, o Indijoje, Šri Lankoje ir Šiaurės Afrikoje – pikantiškiems patiekalams.
Kuo skiriasi Ceilono ir Kasijos cinamonas?
Kasijos cinamono (Cinnamomum cassia) nereikėtų painioti su Ceilono cinamonu (Cinnamumum verum), kuris yra išgaunamas iš cinamono medžio žievės. Pirmajame randama kumarino, kuris dideliais kiekiais yra toksiškas. Kasijos cinamonas dar vadinamas „netikruoju cinamonu‟ arba „kiniškuoju cinamonu‟, nes yra pigesnis bei ne tokio sodraus skonio kaip Ceilono cinamonas.
-
Cinamono uogos TERRE EXOTIQUE, 60 g.€ 7.70 PVM
-
Cinamono lazdelės TERRE EXOTIQUE, 250 g.€ 18.30 PVM
Kaip atskirti Ceilono cinamoną nuo Kasijos cinamono?
Reikia atkreipti dėmesį į cinamono lazdelių formą ir pavidalą. Ceilono cinamoną sudaro keli ploni žievės sluoksniai, suvynioti kartu, o Kasijos cinamoną – vienas storos kietos žievės sluoksnis.
Recepto idėja – Keptos karamelizuotos kriaušės su cinamono ir juodojo šokolado glaistu
Jums reikės:
- 2 kriaušės
- 1 valgomasis šaukštas agavų sirupo
- 2 arbatiniai šaukšteliai malto Ceilono cinamono
- 250 g juodojo šokolado
- 100 g sviesto
Metodas:
- Perpjaukite kriaušes per pusę ir išimkite šerdį.Sudėkite ant kepimo skardos ir užpilkite agavų nektaru bei maltu Ceilono cinamonu.
- Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Kepimo metu kriaušes būtinai apverskite.
- Ištirpinkite šokoladą su sviestu.
- Karamelizuotas kriaušes patiekite su kaušeliu vanilinių ledų, tada gausiai apliekite ištirpintu šokoladu.
Pasimėgaukite!