Juodieji pipirai, kilę iš sanskrito žodžio pippali, kadaise jie vadinti juoduoju auksu. Šis prieskonis turi vieną ilgiausių ir spalvingiausių prieskonių istorijų pasaulyje.
Juodieji pipirai gali ne tik pagerinti jūsų patiekalų skonį, bet turi ir daugybę sveikatai naudingų savybių.
Pipirai ir sveikata: kaip tai susiję?
Juodieji pipirai naudingi sveikatai dėl savo biologiškai aktyvių junginių, iš kurių svarbiausias yra piperinas.
Piperinas yra natūralus alkaloidas, suteikiantis aštrų juodųjų pipirų skonį. Jis taip pat yra pagrindinė sudedamoji dalis, dėl kurios juodieji pipirai pasižymi sveikatą stiprinančiomis savybėmis.
Piperinas laikomas antioksidantu, padedančiu sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip aterosklerozė, širdies ir kraujagyslių ligos ir neurologinės ligos, riziką.
Šis junginys taip pat daro teigiamą poveikį maistinių medžiagų biologiniam prieinamumui. Kai į maistą įdedate juodųjų pipirų, padidėja į kraują įsisavinamų maistinių medžiagų kiekis.
Juodieji pipirai padeda stimuliuoti druskos rūgšties kiekį skrandyje, kad galėtumėte geriau virškinti ir įsisavinti suvalgytą maistą. Jis taip pat turi karminacinių savybių, kurios padeda sumažinti diskomfortą ir dujų kaupimąsi žarnyne. Šiame prieskonyje yra įvairių veikliųjų junginių, ypač oleorezinų ir alkaloidų, tokių kaip piperinas ir chavicinas. Jame taip pat yra antioksidantų, flavonoidų, eterinio aliejaus ir kitų fenolinių junginių, kurie padeda apsaugoti ląsteles ir gerina virškinimo sistemos sveikatą.
Imuniteto stiprinimas? Juodieji pipirai gali padėti ir šioje srityje. Jo veiklieji junginiai stiprina baltųjų kraujo kūnelių, kuriuos organizmas naudoja kovai su bakterijomis ir virusais, aktyvumą. Laboratoriniai tyrimai rodo, kad juodieji pipirai gali pagerinti cholesterolio, cukraus kiekio kraujyje kontrolę, smegenų ir žarnyno sveikatą.
Juodieji pipirai taip pat yra vitaminų (K, A, E, B1, B2, B5, B6) šaltinis, juose taip pat yra mangano, vario, geležies, kalcio, fosforo, kalio, seleno, cinko, chromo.
Juodieji pipirai yra geras mangano – mineralo, kuris gali padėti kaulų sveikatai, žaizdų gijimui ir medžiagų apykaitai – šaltinis. Viename arbatiniame šaukštelyje juodųjų pipirų yra 13 proc. rekomenduojamos mangano paros normos ir 3 proc. vitamino K normos.
Pipirus malkite patys
Ruošdami maistą pipirus malkite patys iš pipirų grūdelių. Valgydami šviežiai sumaltus juoduosius pipirus gaunate daugiau naudos sveikatai nei vartodami iš anksto sumaltus. Naudodami šviežius pipirus taip pat užtikrinate, kad valgote grynus juoduosius pipirus, o ne pipirus, sumaišytus su kitais priedais.
Verta naudoti kasdien
Nors piperino ir kitų vertingų medžiagų poveikis žmogaus organizmui vis dar tyrinėjamas, neabejotina, jog šį universalų prieskonį verta įtraukti į kasdienę maisto ruošimo rutiną.
Juodųjų pipirų (Piper nigrum) tėvynė – atogrąžų miškai Malabaro pakrantėje pietvakarių Indijoje, Keralos, Goa ir Karnatakos regionuose. Šis prieskonis yra saulėje džiovinti neprinokę vaisiai.
Jie buvo vertinama prekė senovės Graikijoje ir senovės Romoje, o dar labiau išpopuliarėjo viduramžiais ir Renesanso laikais.
Šiandien apie 39 proc. visų juodųjų pipirų pagaminama Vietname. Indonezija pagamina apie 15 proc., o Indija ir Brazilija – po 10 proc.
The Mood kolekcijoje rasite aukščiausios kokybės pipirų, užaugintų atsakingai ir sąžiningai. Kiekvienas prieskonis praėjęs griežtą kokybės kontrolę, kuri užtikrina, kad pipirai neužteršti pavojingais kiekiais sunkiųjų metalų, arseno ar pesticidų.
Valgykite skaniai ir sveikai!