Indijoje ir Azijoje kario prieskoniai yra sudedamoji recepto dalis. Prieskoniai pirmiausia pakepinami, tada sumalami grūstuvu ir trintuvu, įpilama aliejaus (Indijoje – sezamų, žemės riešutų arba ghi sviesto, o Tailande – kokosų aliejaus), gausiai įmaišoma šviežių aromatinių žolelių (smulkinto česnako, tarkuoto imbiero, kapotų kalendrų ir petražolių, smulkiai supjaustytos citrinžolės…) ir Jūsų kario pasta paruošta naudojimui! Šią aštrią pastą galite tučtuojau įmaišyti į patiekalo padažą ir pagaminti gardžiausią karį.
Šiais laikais nesunku rasti sodrios, lengvai naudojamos kario pastos ar prieskonių, kuriais galite gardinti įvairius kario patiekalus. Tačiau lygiai taip pat lengva pasigaminti savo kario pastą, naudojant po ranka turimus ingredientus su žiupsneliu įkvėpimo ir kūrybos. Na, o visą kitą – skonio reikalas.
Kario prieskonių spalvos – ką jos pasako?
Geltonasis karis
Geltonos spalvos kario milteliuose yra daug ciberžolės, todėl karis yra švelnesnis ir šiek tiek rūgštesnio skonio.
Raudonasis karis
Raudonasis karis yra intensyvesnis ir aštresnis, nes jame yra daug čili pipirų, kurie dažnai derinami kartu su paprikos milteliais.
Žaliasis karis
Žaliasis karis paprastai būna šviežesnis ir turi šiek tiek mažiau sudėtingų aromatų nei geltonasis ar raudonasis karis. Gražią žalią spalvą jam suteikia šviežios žolelės (kalendros, petražolės, salierai, citrinžolės).
-
Skrudintas juodasis karis TERRE EXOTIQUE, 60 g.€ 6.80 PVM
-
“Madras” karis TERRE EXOTIQUE€ 6.20 – € 17.25 PVM
Kuo skiriasi tailandietiški ir indiški kario prieskoniai?
Tai išties keblus klausimas! Egzistuoja galybė skirtingų indiško ir tailandietiško kario rūšių.
Tačiau yra vienas esminis skirtumas. Indiškam kariui dažnai naudojami džiovinti skrudinti prieskoniai, pridėta svogūnų, pomidorų, žemės ar kitokių riešutų.
Tailandietiškame karjyje gausu šviežių ingredientų: galangalo, imbiero, ciberžolės, aitriosios paprikos, šviežios citrinžolės, kvapiųjų žolelių, šviežių laimo ar kario medžio lapelių.
Kaip išsirinkti kario prieskonius?
Ingredientai
Jau įsitikinome, kad kario receptų yra tiek daug, kad sunku apibrėžti tikslią taisyklę, iš ko jis gaminamas. Dažniausiai pasitaikantys kario ingredientai yra šie: ciberžolė, imbieras, kmynai, ožragė ir kalendra. Kuo daugiau ingredientų naudojama, tuo skanesnis ir aromatingesnis jis bus. Tačiau būkite atsargūs ir nepersistenkite: sumaišius per daug skirtingų ingredientų, galite perspausti su aromatais ir skoniais! Geram kariui naudojami švieži ingredientai be konservantų, tirštiklių, dažiklių ir net ryžių, kurie tik apsunkina mišinį.
Geriausia – šviežias!
Geriausia prieskonius sumaišyti paskutinę minutę. Žinoma, paruoštus kario miltelius lengva ir paranku turėti savo prieskonių spintelėje, jei tik jie per ilgai neužsibuvo!
Terre Exotique gamina kario mišinius nedideliais kiekiais, o prieskonius perka iš gamintojų derliaus nuėmimo metu, kad užtikrintų geriausią aromatą.
Prieskonių laikymas
Nesvarbu, ar prieskoniai yra nesmulkinti ar malti, jie turi būti laikomi sandariame inde, sausoje bei tamsioje vietoje.
Keletas patarimų
Karis yra tikras menas, tačiau Indijoje, kaip ir visur kitur, itin vertinamas nuoširdus virėjo prisilietimas – tad nebijokite eksperimentuoti! Galite išbandyti Madraso geltonąjį karį ne tik su mėsa, bet ir su lęšių dhalu, o juodasis karis gardus ir su daržovėmis, ir su žuvimi. Raudonasis karis yra gana aštrus ir puikiai dera su mėsos patiekalais. Žaliasis karis yra kiek subtilesnis bei puikiai dera su subtilesnio skonio ingredientais, tokiais kaip balta žuvis ar vėžiagyviai.
Gaminame su kariu
Pateikiame jums lengvai naudojamą lentelę, padėsiančią įvaldyti subtilų kario meną.
Šiuos kario patiekalus lengvai paruošite per mažiau nei 20 minučių, naudodami pagrindinius kasdienius ingredientus, kurių tikrai rasite savo virtuvėse.
Skanaus!