Zathar – tai prieskonių mišinys iš Byblo miesto Libane, vieno seniausių pasaulio miestų, įkurto 5000 m. pr. m. e.
III a. pr. m. e. Byblas vykdė intensyvią prekybą su Egiptu, eksportuodamas kedro medieną, reikalingą Egipto laivų statybai, dervą mumifikacijai, vyną ir papirusą. Finikiečių miestas buvo neišvengiama ekonominė, politinė ir kultūrinė kryžkelė. Atvykus Aleksandrui Didžiajam, jo semitišką pavadinimą „Gebal” pakeitė „Byblos” iš graikiškojo „biblion”, reiškiančio ritinį, dėl iš Byblo eksportuojamų papiruso ritinių. Iš čia kilęs ir Biblijos pavadinimas.
Zathar labai plačiai vartojamas Libane, Sirijoje ir visame Viduržemio jūros regione. Jis gaminamas iš trijų Artimiesiems Rytams būdingų ingredientų: sezamo, čiobrelių ir sumako, ir tradiciškai valgomas kaip mezze su duona, kuri mirkoma alyvuogių aliejuje, o paskui – zathare.
Jo rūgštus, aromatingas ir šiek tiek sūrus skonis taip pat puikiai tinka baltai mėsai ir paukštienai gardinti. Kodėl gi nepabandžius jo įmaišyti į marinatus? Jo citrinų šiluma pagardins ir žuvies patiekalus.
Sudedamosios dalys
Žagrenis, baltasis sezamas, auksinis sezamas, čiobreliai, druska. Gali būti garstyčių, saliero ar gliuteno pėdsakų.
Kilmės šalis
Libanas
Laikymo sąlygos
Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.