Chia sėklos nuo seno garsėja kaip tikras supermaistas, tinkantis kasdienėje mityboje.
Mažos, bet tokios galingos. Cha sėklos, dar vadinamos ispaninio šalavimo sėklomis, yra puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis – palaiko širdies sveikatą, mažina uždegimą ir gerina smegenų veiklą.
Įtraukus į mitybą šias sėklas virškinimo sistema padėkos, kadangi jose daug skaidulų – tai palaiko žarnyno sveikatą ir suteikia sotumo jausmą.
Prie visų privalumų svarbu paminėti ir tai, kad šios sėklos yra ir baltymų šaltinis – padeda raumenų augimui ir atsistatymui, taip pat lėtina angliavandenių pasisavinimą, todėl padeda išvengti staigių cukraus šuolių, jose gausu antioksidantų, o dėl lėto virškinimo padeda palaikyti pastovų energijos lygį visą dieną.
Lengvai įtraukiamos į mitybą
Chia sėklomis gardinkite košes, jogurtus, kokteilius, salotas. Kepiniuose (duona, sausainiai, keksiukai ir pan.) bei desertuose jos suteiks malonios tekstūros ir traškumo.
Chia sėklas galite brinkinti vandenyje ar augaliniame piene. 1 dalis chia sėklų + 6–8 dalys skysčio, brinkinti iki 30 min. brinkti arba palikti per naktį. Tokiu būdu jos yra lengviau virškinamos.
Brinkindami augaliniame piene dar galite pridėti medaus, agavų sirupo, vaisių, mėgstamų riešutų, taip pasigaminsite gardų pudingą.
Patarimas
Rekomenduojama Chia sėklų dienos norma yra 15–30 g (apie 1–2 valgomieji šaukštai). Jei šias sėklas į maisto racioną įtraukėte pirmą kartą, pradėkite nuo mažesnio kiekio (~5 g) ir stebėkite, kaip reaguoja virškinimo sistema. Nepamirškite gerti pakankamai vandens, kadangi jos sugeria daug skysčių ir išbrinksta.
Svarbu nepersistengti – viršijus 30 g per dieną gali pasireikšti pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas dėl didelio skaidulų kiekio.
Sudedamosios dalys:
100% Chia sėklos
Energetinė vertė 100 g. produkto: 646 kcal/ 1911 Kj
Riebalai – 31,2 g.
Iš kurių: sočiųjų riebalų rūgščių – 6,1 g
Angliavandeniai – 1,3 g. Iš kurių: natūralių cukrų – 1,2 g.
Baltymai – 21 g.
Druska – 0,0 g.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.